
Skærmbriller er, som navnet måske antyder, briller, der er udviklet til dig, der foran en skærm – uanset om der er tale om en computer (som mange af os nok gør på kontoret til dagligt), en tv-skærm eller endda smartphonen. Skærmbriller er således ikke kun beregnet til dig, der sidder foran en skærm på arbejdet hele dagen. Det er i høj grad også til dig, der ser meget tv, spiller meget computer eller bruger meget tid på din smartphone. Skærmbriller kan endda også fås med specialglas, et såkaldt skærmlysfilter, som reducerer det blå lys fra skærme.
Skærmbriller tilpasses dit behov, og du vil med disse typisk kunne se skarpt på op til 4 meters afstand, alt efter hvilket glas, du selvfølgelig vælger. Du ser således med skærmbriller meget bedre på en computerskærm, selvom skærmen står længere væk end den normale afstand fra en bog til dine øjne.
Skærmbriller sørger for at du undgår at blive træt i øjnene, får hovedpine eller oplever andre gener, som kan opstå, når man sidder foran en computerskærm hele dagen.
Hvornår har man brug for skærmbriller?
Normalt opstår behovet for skærmbriller ved 40 årsalderen, hvor man får svært ved at se skarpt på kortere afstande. Her er læsebriller ikke længere nok, da disse jo ikke er tilpasset afstanden til computeren. Almindelige briller er heller ikke længere nok, da de heller ikke er tilpasset længerevarende computerarbejde, som generelt kræver større tilpasning. I disse tilfælde vil du begynde at anstrenge dine øjne mere, da dine øjne prøver at finde det rigtige sted i brillen til at se skarpt og/eller generelt sidde for tæt på skærmen, når du bruger computeren.
Almindelige symptomer på, at du har brug for skærmbriller, er bl.a. at du får hovedpine, når du sidder foran en skærm, du har svært ved at fokusere, når du sidder foran en skærm og dine øjne bliver irriteret, løber i vand eller måske endda bliver tørre efter længere tid foran skærmen.
Hvis du oplever disse symptomer, så er det en god idé at overveje skærmbriller med styrke. Det skaber et bedre arbejdsmiljø for dig ved at minimere risikoen for hovedpine, sløret syn og unødvendige spændinger i nakken og skuldrene.