Sådan passer du bedst muligt på dine tænder!

Smilet er en vigtig del for vi mennesker. Vi bruger det i massevis af sociale situationer. Både til at angive vores humor, sende en kær kollega en oprigtig tak eller til at præsentere os på imødekommende vis overfor nye mennesker. Af samme årsag kaldes smilet også det ”sociale visitkort”, fordi det er så vigtigt et redskab i vores sociale omgang. Derfor er der heller intet at sige til, at vi som mennesker gerne vil have et flot smil – for det har ganske enkelt stor betydning for vores evne til at leve i fællesskab med andre mennesker uden at måtte ’gemme’ os.

Vi har talt med vores lokale tandlæge i Viborg om, hvordan man bevare sit flotte smil og i det hele taget sunde tænder.

Et perfekt smil starter med perfekt pleje

Ønsker du et flot smil og sunde tænder, må du også huske at oparbejde og holde gode vaner ved lige.

Det er heldigvis ikke så svært, men skal bare huskes. Det du skal gøre er, at du skal børste dine tænder hver morgen og hver aften. Du skal børste af minimum to minutters varighed hver gang. Og brug gerne en elektrisk tandbørste, da undersøgelser viser, de er mere effektive til at fjerne plak og gamle madrester.

Når du børster dine tænder, så brug altid en tandpasta, som indeholder fluor. Det er med til at beskytte dine tænder. Så glem de helse-promoverede tandpastaer, medmindre de altså indeholder fluor.

Du skal i øvrigt supplere din tandbørstning tandtråd, så du kan fange det skidt, som tandbørsten ikke kan fjern. Der er nemlig svært at komme til imellem tænderne. Særligt hvis dine tænder sidder tæt.

Foruden dette bør du tænke over din livsstil. Ryger du, er det ikke på nogen måde godt for hverken kroppen eller dine tænder! Det er hårdt for tandkødet og dine tænder bliver hurtigere gule. Ikke hvad du ønsker, hvis du vil have et flot smil.

Tænk derudover over dit indtag af sukker- og syreholdige drikke. Kaffe, sodavand m.m. er ikke ”fy-ord”, men bør nydes moderat.