Sådan vedligeholder du din jagtkniv

Som jæger er en god jagtkniv et af de vigtigste redskaber, man kan investere i. Det lille våben tjener trods sin beskedne størrelse et vigtigt formål, og som alt andet jagtudstyr bør du sørge for at vedligeholde kniven ordentlig, så du har et knivskarpt stykke værktøj i mange år frem.

1. Hold altid kniven skarp

Når først man har investeret i jagtudstyr i god kvalitet, er det synd og skam, hvis ikke man husker at passe på det og pleje det efter alle kunstens regler. Det gælder både din jagtkniv og dine våben, lige såvel som dine støvler og dit tøj.

Selvom kvalitet og holdbarhed inden for jagt ofte hænger sammen, er det stadig muligt at forlænge dit udstyrs levetid, så længe du følger nogle ganske simple råd. Når det kommer til din jagtkniv, kræver det hverken store mængder tid eller ressourcer at vedligeholde den optimalt.

Første skridt er at sørge for altid at holde din jagtkniv så skarp som muligt. Det giver en ubesværet arbejdsproces, og jo skarpere et blad, jo nemmere er det at skære igennem kødet. De fleste erfarne jægere vil kunne vise dig den rette slibningsteknik, og ellers er det altid muligt at få slebet sin kniv ved en ekspert eller den lokale slagter.

2. Fjern blod og rester fra dyret med det samme

Har du haft en succesfuld jagt, er det vigtigt, at du får rengjort din kniv godt og grundigt, så snart du vender hjem. Dette gøres ved først at vaske den med vand og sæbe, for herefter at tørre kniven med en blød bomuldsklud, der ikke efterlader ridser.

Brug aldrig mikrofiberklude eller kemitunge rengøringsmidler, da begge dele kan gøre unødigt skade på både bladet og skæftet. Har du problemer med at fjerne pletter eller blod ved almindelig vask, kan du prøve at blande en smule eddike med salt og bruge en korkprop til at rense med. Vask og tør grundigt med vand og sæbe igen bagefter.

3. Smør alle dele med den rette olie

Når din jagtkniv er tør, skal den smøres med olie, så du beskytter den mod rust og bevarer dens flotte udseende. Til selve bladet kan du bruge en god all-around olie, mens et eventuelt træskæfte skal behandles med linolie. Er skæftet lavet af gummi, plast eller kunstlæder, skal dette ikke olieres.

4. Opbevar aldrig kniven i en læderskede derhjemme

Selvom en læderskede giver en fremragende beskyttelse til både dig selv og din kniv, når du er ude på jagt, så anbefales det, at du tager kniven ud af læderet, mens du opbevarer den derhjemme.

Dette skyldes, at de materialer, der er blevet brugt til at farve og garve læderet, kan have en tendens til at tiltrække fugt, som kan give rust på knivbladet. 

Brug i stedet en skede i nylon, eller put jagtkniven i en plastikpose med ziplås vedlagt en pakke silica gel og opbevar kniven utilgængeligt for børn i dit våbenskab eller lignende.