Lønsikring – disse ting skal du huske som selvstændig

loensikring-koebstaedernes-forsikring

Selvom lønsikring kan være en rigtig god investering, er det ikke alle, som ved, hvad lønsikring egentlig er. Derfor har vi lavet denne lille guide, så du kan blive klogere på lønsikring til selvstændige.

Du kan tegne en lønsikring, hvis du bliver arbejdsløs. Det kan være en rigtig god investering, hvis du er selvstændig. Det kan også være en god investering for dig, hvis du gerne vil have en ekstra portion penge udover dagpengene. Lønsikring dækker typisk i op til 6 måneder af din forrige løn.

Lønsikring til selvstændige

Selvstændige har ikke lige så mange dagpenge at trække på som en lønmodtager. Derfor kan det være en god idé at tegne en lønsikring som selvstændig. Med lønsikring er du også dækket ind, hvis du bliver syg eller arbejdsløs. Dem, der udbetaler løntilskud til dig, hvis du opfylder kravene til lønsikring er typisk din a-kasse eller lignende forsikringsfirmaer.

Hvilke krav gælder for selvstændige?

Kravene for lønsikring som selvstændig er, at du ikke har etableret virksomheden i lønsikringsperioden, men har haft virksomheden som hovedbeskæftigelse i mindst tre år. Du skal være indmeldt i dagpengesystemet og have haft en lønindkomst i de seneste 3 måneder.

Hvad er lønsikringsperioden?

Lønsikringsperioden er den periode, hvor lønsikring gælder. Det gør lønsikring til en særlig type lønforsikring, som kun dækker lønmodtagere.

Hvornår og hvordan kan man tegne en lønsikring som selvstændig?

  • Du skal være mellem 18 og 60 år
  • Du ejer din egen virksomhed og har et CVR-nummer
  • Din bopæl og din virksomhed befinder sig i Danmark
  • Din virksomhed skal være drevet som hovedbeskæftigelse uafbrudt i en periode på minimum 3 år
  • Du har i mere end 12 måneder været ansat som lønmodtager på funktionærlignende vilkår.

I denne sammenhæng skal du huske på to vigtige begreber. Karensperioden og kvalifikationsperioden.

Kvalifikationsperioden

Kvalifikationsperioden er den periode, hvor lønsikring skal være gældende for at opnå dagpenge. Du skal have modtaget løn i mindst 52 uger inden for de sidste 104 uger (eller 78 uger inden for de sidste 156 uger), for at have krav på lønsikring.

Karensperioden

Karensperioden er den periode, hvor lønsikring ikke gælder og dækker lønmodtagere. Karensperioden er på 3 måneder, og den gælder ikke for lønmodtagere

Hvordan kan man tegne en lønsikring som selvstændig?

Det kan være svært at finde ud af, hvordan man tegner en lønsikring som selvstændig. Det er ikke alle selskaber, der tilbyder lønsikring til selvstændige, og de fleste er i vildrede over det. Det er derfor en god idé at kontakte din lokale a-kasse, hvis du gerne vil have en lønsikring som selvstændig.

Du skal også være opmærksom på, at der ikke er nogen fastsat lønsikringssum for selvstændige, men det anbefales at du sikrer dig en løn på omkring 50-70% af din nuværende løn.

Hvad er forsikringssummen egentlig?

Forsikringssummen er det beløb, du får udbetalt, hvis du bliver ledig. Forsikringssummen er fastsat til det samme som dagpengene. Du får dog kun 80 % af dagpengene fra lønsikringen.