Hvordan sikrer du dig, hvis du pludselig står uden job?

For langt de fleste mennesker har jobbet afgørende betydning. Både fordi det fylder en stor del af det, man bruger tiden på, men også fordi at de fleste er afhængige af deres løn for at kunne leve et tilfredsstillende liv. Så hvad gør du så, hvis du lige pludselig af den ene eller anden grund ikke har adgang til at gå på job? Læs mere her om, hvordan du kan sikre dig.

Ufrivilligt hjemsendt som følge af konflikter

Når der opstår konflikter mellem arbejdsgivere og arbejdere på større plan, kan det end i en strejke eller lockout. Ved en strejke er det arbejderne, som beslutter at blive hjemme for at presse arbejdsgiverne til f.eks. mere i løn eller bedre arbejdsvilkår.

Ved en lockout derimod sender arbejdsgiverne arbejderne hjem uden lån, for at presse dem til at indgå i nogle bestemte vilkår. I den situation kan man som arbejder få støtte fra sin fagforening. Både økonomisk støtte, der dog sjældent lever op til ens løn, men som dog stadig hjælper dig til at holde dig oven på. Fagforeningen hjælper også i forhandlingerne med arbejdsgiverne.

Hvis du står helt uden job?

Hvis du af en eller anden grund bliver fyret og står uden job, er det også rart at være sikret økonomisk. Her er der mange, som siger, at det er en god ide at være medlem af en a-kasse. En a-kasse udbetaler dagpenge til dig når du er uden job. Til gengæld betaler du et månedligt kontingent når du er i job. Dog er der nogle betingelser til dagpengene, som f.eks. at du skal være aktivt jobsøgen og klar til arbejdsmarkedet, eller at du skal have være i arbejde i et bestemt stykke tid inden for de sidste 2-3 år afhængig af, hvilken a-kasse du er medlem af. Læs mere om danske a-kasser og bliv klogere på, hvordan du kan blive sikret i krisetider.