Sådan kan du gøre begravelsen eller bisættelsen mere personlig

Enhver person fortjener en begravelsesceremoni, der er lige så unik, som deres individuelle liv. Disse ceremonier skal være med til at afspejle personens unikke personlighed og ære de minder, som de har givet og skabt med deres pårørende – og alle andre mennesker, de har været inde på livet af – i løbet af deres levetid. Her er et par tips til, hvordan du kan gøre begravelsen eller bisættelsen endnu mere personlig.

Blomster med et personligt touch

En måde, hvorpå du kan gøre en begravelse eller bisættelse endnu mere personlig, er gennem blomster og blomsterdekorationer. Du kan indarbejde blomster både i kirken og/eller til mindesammenkomsten efter. Det kan være en bestemt blomstertype, som den afdøde elskede, eller det kan være blomster, der symboliserer den afdøde.Det kunne for eksempel være solsikker, der symboliserer lys og storsindethed.

 

Nogle eksempler på traditionelle begravelsesblomster kunne være liljer, nelliker, krysantemum og roser. Uortodokse blomsterarrangementer er imidlertid helt acceptable, hvis de bedre ære den person, der er gået bort. Det kan være, at du selv har mulighed for at plukke blomster fra egen have, eller det kan også være grøftekantsblomster. Det hele afhænger af, hvad der bedst kan være med til at ære den afdøde. Der er nemlig ingen rigtige eller forkerte blomster eller blomsterdekorationer, men der er rig mulighed for at vælge blomster, der kan give ceremonien et personligt touch.

Musikalsk indslag 

Musik kan fungerer som et kraftfuldt element til selve ceremonien i kirken. Levende musik fra koret, et jazzband eller en optræden fra enten et nært familiemedlem eller en, der bliver hyret til at synge kan også være med til at give begravelsen eller bisættelsen et personligt præg. Indspillet musik er også en god mulighed. 

 

Der findes mange samler, der kan være med til at sætte ord på det, man ikke selv kan, men alle slags sange er en mulighed. Det kan være, at der er en sang, der har en speciel betydning for afdøde, eller for jer begge, som gæsterne også kan være med til at synge med på. Det kan også være en sang, der beskriver, ligesom salmer kan, det, som du ikke selv kan sætte ord på eller måske kan være med til at hylde personen, der er gået bort.

En mindevideo 

En mindevideo, hvori der er billeder og videoer af din nære, der er gået bort, kan også være en god måde at hylde personens liv på, samt de minder, der deles af venner og familie. En sådan video kan være med til at fortælle afdødes historie gennem disse videoklip og billeder, samtidig med, at der spilles en meningsfuld sang. En mindevideo kan også kopieres og deles ud til gæsterne, sådan så alle kan gå fra ceremonien med noget, der er med til at hylde den afdødes liv, minder og karakter.