Overvejer du at sende dit barn på friskole?

Der kommer mange beslutninger i forbindelse med, at dit barn skal starte i skole.  Et af de største spørgsmål er, om de skal sendes til en offentlig folkeskole eller til en friskole. Begge har deres fordele og ulemper, men det er vigtigt at forstå de vigtigste forskelle mellem de to, før man træffer en beslutning. Hvis du gerne vil sende dit barn på friskole, så kan du læse videre i denne artikel. Her vil vi komme mere omkring hvad en friskole er, og hvilke ting du skal vide forinden. 

Hvad er en friskole?

Friskoler er grundskoler, ligesom almindelige folkeskoler. De kan som regel tilbyde undervisning fra 0.klasse til 10.klasse. Det kommer an på den skole, som du overvejer at indskrive dit barn på. Friskolerne er et alternativ til folkeskole, og fungerer derfor under en særlig friskolelov. Friskoler er ofte afspejlet med andre skoler, der er grundlagt under religiøse, eller livsgrundlæggende værdier. Det er f.eks. Rudolf Steiner skoler eller andre religiøse uddannelsesinstitutioner. Friskoler lægger meget fokus på friheden i at gå i skole. Det er specielt friheden til at kunne drive skolen og undervisning på egne betingelser. Deraf kommer navnet “friskole”. Det er naturligvis på ligefod med en almindelig folkeskole, når det kommer til undervisning.

Friskoler har ofte mindre klasser

En af fordelene ved at indskrive dit barn på en friskole er, at klasserne er knap så overfyldte.  Det skyldes, at friskoler ofte har mere plads og flere ressourcer pr. elev. Friskoler har derfor ofte større fokus på individuelle behov, fordi mængden af elever kan være lav. Specielt på friskoler, der ligger ude i provinsen, kan elevantallet være lavere.  Den mindre klassestørrelse kan have en stor betydning for dit barns uddannelse. Med færre elever kan læreren give hver enkelt elev mere individuel opmærksomhed. Som følge heraf er der større sandsynlighed for, at dit barn får succes på det akademiske område. 

 

Undervisningsformen kan være anderledes

En anden fordel ved friskoler er, at de ofte har en anderledes måde at undervise på.  Mange friskoler tilbyder f.eks. en mere utraditionel undervisning. Dette kan være en fordel, hvis du ønsker, at dit barn skal have lov til at lære på sin egen måde. Undervisningen stemmer naturligvis ens med undervisningsloven. Nogle fag kan hedde noget andet på en friskole end hvad det ville gøre på en almindelig folkeskole. Du kan altid ringe til den pågældende friskole, som du overvejer til dit barn. De vil kunne forklare dig mere i dybden om de forskellige fag og deres struktur. 

Det kan være lidt dyrere

Hvad koster det at gå på friskole? En friskole kan være lidt dyrere at indskrive dit barn i. De modtager statstilbud lige som privatskoler gør. Grunden til, at det kan være dyrere, er at friskolerne har højere faglighed og krav til læreren. Desuden tilbyder friskoler ofte et bredere udvalg af tjenester og faciliteter end offentlige folkeskoler. Du bør derfor nøje overveje, om fordelene ved en friskole er de ekstra omkostninger værd.