Guide: Sådan forbereder du din hund på mødet med baby

Når en baby og en hund skal introduceres for hinanden, gør man klogt i at tage sin forholdsregler og forberede sig grundigt. Artiklen her er spækfyldt med gode råd til, hvordan du letter mødet mellem din hund og dit barn.

Hvis du som hundeejer snart skal være forælder, går du stensikkert med bekymringer om, hvordan din hund mon reagerer på barnets ankomst.

Du håber naturligvis på det bedste. Et håb, der vedrører, at din hund – ligesom dig selv – kommer til at se baby som en enorm gave til livet. Dog frygter du, at det ikke kommer til at gå helt så let. Du frygter nemlig, at din hund får svært ved at dele opmærksomheden med baby og i værste fald kommer til at indtage en fjendtlig position i forhold til baby.

Hvordan din hund kommer til at reagere på en lille ny beboer i hjemmet, er umuligt at forudse. Det kan du kun gisne om.

Noget, der til gengæld ikke er umuligt, er at skabe fornuftige rammer, der vil øge chancen for, at din hund og baby kommer til at forliges godt med hinanden. Hvordan du skaber sådanne rammer, kan du lære i løbet af denne her artikel.

Inden vi når til vores gode råd omkring dette, skal vi dog lige kigge lidt på, hvorfor og hvordan en hund typisk reagerer på, at der flytter en lille baby ind i hjemmet.

Hvorfor og hvordan reagerer en hund egentlig på en baby?

Det er meget forskelligt, hvordan en hund reagerer på, at der flytter en lille baby ind. I nogle tilfælde vil babys indlemmelse i familien kunne føre til, at hjemmets hund bliver usikker. Er dette tilfældet, skyldes det, at hunden – efter babys indlemmelse i familien – får svært ved at afkode dens plads i den nye familiekonstellation.

Hundens forvirring kan føre til, at den begynder at tvivle på, hvorvidt den kan fortsat kan forblive en del af flokken, hvilket selvsagt ikke er særligt godt, da hunden dermed føler sig truet på selvopholdelsesdriften.

Ovenstående scenarium er ikke ønskværdigt, men heldigvis behøver tingene heller ikke forløbe på denne måde. Det er nemlig ikke alle hunde, der reagerer som beskrevet ovenfor.

Eksempelvis ses der også en masse eksempler på, at babys indlemmelse i familien går helt og aldeles gnidningsfrit. Dette ses i høj grad, hvis hjemmets hund tilhører en race, der placerer denne i den børnevenlige kategori.

Uanset om din hund tilhører en børnevenlig race eller ej, anbefaler vi dog, at du gør dit forarbejde, hvis familien inden længe udvides.

Med solid forberedelse vil du nemlig kunne skabe de bedste betingelser for, at både din hund og baby får et godt fremtidigt forløb, hvor begge er glade og føler sig trygge i hinandens selskab.

Sådan forbereder du din hund på baby

At forberede sin hund på mødet med baby er en stor og omfattende opgave. Der er rigtig mange forhold, du skal have styr på, hvilket også kommer til udtryk i vores guide. Hele 9 forskellige trin kommer vi nemlig til at introducere dig for, så det er med at holde tungen lige i munden.

Følger du anbefalingerne i de 9 trin, lover vi dig til gengæld, at der er rigtig store chancer for, at din hund og dit barn kommer til at forliges uden problemer.

1)    Få styr på signalkontrol og -kommandoer

Omkring to måneder inden barnets ankomst, bør du få besøg af en hundeadfærdsspecialist, som kan hjælpe dig og din hund med at lære signalkontrol og -kommandoer.

Hvis du og din hund får styr på signalkontrollen og -kommandoerne, kommer det alle parter til gode. Det siger sig selv, at det er vigtigt for babys velbefindende, at du kan styre din hund og få denne til at stoppe, hvis den bliver for voldsom i nærheden af baby.

Derudover kommer det dig selv til gode, at du føler, at du har helt styr på din hund, da en sådan overbevisning vil gøre dig tryg.

Sidst, men ikke mindst kommer det din hund til gode, da en hunds sindstilstand som regel er en spejling af ejerens. Det vil sige, at hvis du er rolig, overskudsagtig og tryg, er din hund det formentlig også.

2)    Hunden skal lære at hilse på baby allerede inden baby kommer til verdenen

Din hund bør lære, hvordan denne skal hilse på baby, allerede inden baby er kommet til verdenen. At træne dette er naturligvis lidt udfordrende, når baby ikke er fysisk til stede.

Hvis du er lidt kreativ, vil du dog let kunne opstille en situation, der vil minde om, hvordan det bliver, når baby er en del af familien.

Det, som vi anbefaler dig at gøre, er at tage plads et sted, hvor du forventer, at du kommer til at opholde dig en hel del med baby. Foran dine fødder skal du anbringe et tæppe eller hundekurven. Fra din plads skal du bede din hund om at indfinde sig på tæppet eller i kurven foran dine fødder.

Når hunden adlyder og spankulerer hen i kurven, skal du værdsætte dens handling med fysisk omsorg ved at nusse den over pelsen på en måde, som du ved, den elsker.

Ved din side skal du have en genstand, som du ved, at din hund vil finde interessant. En mulighed her kunne være noget af hundens yndlingslegetøj, men et fint alternativt kunne også være en babydukke, da en sådan dukke har store visuelle lighedstræk med en rigtig baby, hvilket vil øge graden af ægthedsfølelse for øvelsesscenariet.

Når din hund har ligget et par minutter på tæppet eller i sin kurv og er blevet rolig, skal du tage genstanden, der vil vække hundens interesse, frem. Når det sker, vil din hund stensikkert rejse sig op og forsøge at stikke snuden tæt på genstanden. Så snart hunden rejser sig, siger du: ”stop”, ”tæppe” eller noget tredje, der fortæller hunden, at den skal vende tilbage til hvilepositionen.

Når du har lært din hund dette, er du klar til at lære hunden næste kommando – nemlig hilse-kommandoen.

Hilsekommandoen bør forløbe således: Når du siger: ”hilse,” får hunden lov at snuse til den genstand, du har i hånden. Sådan vil det i hvert fald være, når I øver. Når det er virkelighed, er det din baby, som du tillader din hund at snuse til.

Hvis du og din hund får styr på dette ritual, så undgår du en situation, hvor din hund gør lidt for voldsomme tilnærmelser over for baby, hvilket er en stor fordel for baby og din indre tryghedsfølelse.

Ligeledes vil ritualet også komme din hund til gode, da det vil hjælpe denne med at forstå sin rolle i flokken og sørge for, at den ikke føler sig udenfor.

3)    Udvis ro – det smitter

Hunde fornemmer klart og tydeligt en ejers sindstilstand. Måden, hvorpå en hund fornemmer dette, er via ejerens fysiske fremtoning og udstråling.

Udstråler man som hundeejer overskud og ro, vil dette formentlig smitte af på hunden, hvilket jo er meget godt. Mindre godt er det til gengæld, at det også vil smitte af på en hund, hvis man udstråler usikkerhed og frygt.

At blive forælder er en kæmpe livsomvæltende begivenhed, der kan få selv de mest overskudsagtige og besindige mennesker til at vakle og blive usikre. Det er vi helt med på.

Hvis du rammes af usikkerhed og et stort virvar af forskellige følelser, efter du er blevet forælder, er dette helt normalt.

Selvom det formentlig vil være en udfordring, bør du dog overveje, om du kan skjule din indre usikkerhed, hvis du føler denne, over for din hund. Gør, hvad du kan for at signalere, at du er rolig og har styr på situationen, da dette vil smitte af på hundens sindstilstand.

4)    Forsøg at fasthold hundens rutiner

Når du får et barn, kommer barnets behov til at være hovedstyrende for din adfærd. Netop derfor kan det være vanskeligt at holde fast i de rutiner, som du og din hund havde inden babys ankomst.

Selvom det kan være vanskeligt for dig at følge de sædvanlige rutiner med hunden, anbefaler vi dog alligevel, at du giver det et skud. Dog uden at du ender med at tilsidesætte babys behov.

Og hvorfor så det?

Jo, det skyldes, at hunde er vanedyr. Med andre ord betyder det, at faste rutiner og vaner er medvirkende til, at en hund forbliver tryg og rolig. Ændres hundens dagligdag for meget, kan det føre til en stresset utryg hund.

5)    Min hund snapper ud efter baby – hvad gør jeg?

Hvis din hund på noget tidspunkt begynder at lave bidmarkeringer i luften efter baby, SKAL der reageres fra din side.

Hunden skal isoleres med det samme, og du bør straks alliere dig med en professionel træner, der har mindst et par års uddannelse i specialadfærd hos hunde i bagagen. Der skal simpelthen professionel hjælp til. Det kan ikke være anderledes.

Hvorfor laver en hund bidmarkeringer i luften?

Hunde agerer ud fra deres naturlige reaktionsmønstre, og det betyder, at hvis en hund laver bidmarkeringer efter en baby, bør dette ses som et forsøg på at opdrage baby og assistere hundeejerne.

Bidmarkeringerne foretages af hunden, fordi den vurderer, at barnet overskrider hundeejernes komfortzone.

Rigtig mange ikke-fagpersoner vil formentlig hævde, at bidmarkeringer er et udtryk for, at en hund er ond, aggressiv og farlig, men det er altså ikke tilfældet.

Derfor behøver bidmarkeringer efter et menneske – uagtet at det indiskutabelt er frygteligt – ikke nødvendigvis føre til aflivning af hunden. Der er dog ikke nogen som helst tvivl om, at adfærden er alvorlig, og at hunden skal have professionel hjælp, så det ikke sker igen.

6)    Hvorfor ignorerer nogen hunde babyer?

Måske vil du opleve, at din hund ignorerer din baby. Hvis din hund gør dette, er der to forskellige forklaringsmuligheder.

Den ene forklaringsmulighed er, at hundens distancestagen skal ses som et pacificerende signal og et udtryk for venlighed. Hunden ignorerer ganske enkelt baby med henblik på at give denne og resten af flokken plads. Hvis dette er årsagen, er alt godt, og du kan lade tingene gå sin gang.

Som sagt er der dog to forklaringsmuligheder, og hvis det er den anden forklaringsmulighed, der er rammende for hundens distancestagen, skal du tage affære og alliere dig med en hundeadfærdsspecialist.

Den anden forklaringsmulighed vedrører, at hunden er usikker. Du kan naturligvis ikke spørge din hund, hvorvidt dette er tilfældet – til gengæld kan du se det via hundens fysiske fremtoning. En usikker hund vil nemlig, når den ignorerer baby, være ret stiv i sine bevægelser.

7)    Børnevenlige skadedyrsmidler til hunden er et must

Benytter du dig af flåtmidler og/eller loppekure til din hund, skal midlerne være godkendt, til at baby må være i nærheden af hunden, når midlerne anvendes.

Hvis det ikke er tilfældet for de midler, du p.t. benytter, må du finde alternativer.

8)    Må din hund og baby snakke sammen?

Hvis din hund og baby går godt i spænd, er der intet i vejen for, at de snakker lidt sammen. Er din hun begejstret for baby, vil din hund sikkert vise dette med kærlige slik i babys ansigt.

En babys immunforsvar er ikke nær så godt som en voksens. Det ved de fleste, og derfor er mange nervøse for, at et hundeslik i babys ansigt vil kunne føre til infektioner.

Men faktisk er det ikke noget, du skal bekymre dig særligt meget om. En hunds mund er nemlig som regel renere end et menneskes.

Derfor er et hundeslik som udgangspunkt hverken ulækkert eller uhygiejnisk. Dog kan der være undtagelser, hvis eksempelvis hunden for nyligt har slikket på noget bakteriefyldt eller været sammen med en masse andre hunde.

9)    Baby og hund skal altid være under opsyn

Hvis du har forberedt din hund grundigt på babys ankomst, skal mødet mellem de to nok gå ganske problemfrit. Faktisk er det ret realistisk, at din baby og hund hurtigt vil blive gode venner – det lyder jo ikke så tosset, vel?

Selvom du skulle være så heldig, at din baby og hund bliver bedste venner, bør du aldrig lade dem være sammen uden opsyn. Dette hænger sammen med, at selv den mest børnevenlige og milde hund vil kunne finde på at lave bidmarkeringer, hvis den føler sig presset eller oplever smerte.

Ved altid at være til stede, når din baby og hund er sammen, vil du kunne nå at gribe ind, hvis noget ubehageligt er under opsejling.

Kildeliste

  • https://www.alt.dk/boern/8-gode-raad-saadan-introducerer-du-baby-for-din-hund
  • Anette Røpke
  • https://www.idenyt.dk/kaeledyr/hund/hund-og-baby-sadan-introducerer-du-din-hund-for-et-nyfoedt-barn/