5 gode råd til IT-sikkerhed

I dag hører man mere og mer om virksomheder der bliver ramt af cyber-angreb. Ord som ransomeware og trojanskeheste på computeren er for mange firmaer en realitet, og der er meget at tabe hvis man er uheldig og får virus på ens computer. Derfor kommer vi her med 5 gode råd til IT-sikkerhed, som virksomheder og ansatte bør følge for at beskytte sig mod disse angreb.

Sørg for at opdatere din software

Det første og bedste råd er at sørge for, at alle dine computere altid er opdaterede. Dette gælder både operativsystemet, antivirusprogrammet og browseren. Der kommer løbende nye angreb, og hvis din computer er opdateret, vil du have en bedre chance for at undgå dem.

Vælg en sikkerhedsløsning der passer til dit behov – kan være et antivirusprogram eller en firewall som stopper ondsindede programmer fra at skade computeren

Det andet råd er at installere et godt antivirusprogram. Dette kan beskytte dig mod virus, trojanske heste og andre former for ondsindet software. Ligesom med dit operativsystem på computeren, skal dit antivirus program altid være opdateret til en nyeste version, så du er sikker på at få den bedst mulige beskyttelse.

Du kan også vælge at have en firewall, som stopper ondsindede programmer fra at skade computeren. En firewall er en software, der sørger for at blokere uvedkommende trafik fra internettet – altså en form for mur, som ikke lukker virus ind.

Installer ikke programmer, du ikke kender

Det tredje råd er at lade være med at installere programmer, som du ikke kender. Alt for mange mennesker bliver narret til at installere software fra ondsindede hjemmesider – og det kan føre til virus på computeren. En tommelfingerregel er, at hvis noget ser ud til at være for godt til at være sandt, er det typisk også det, og det kan være et tegn på at en hjemmeside måske ikke er helt som den skal være.

I forlængelse af det, er det altid en god i det at holde sig fra links, fra e-mails man ikke kender. De fleste ved godt at man skal holde sige fra spam mails, men en mail fra en du kender kan også have ondsindet karakter, hvis afsender selv er blevet hacket. Derfor skal du altid vide hvad det er du klikker dig ind på.

Skriv passwords ind i adressefeltet på din browser

Det fjerde råd er at holde alle dine passwords sikre. Du kan ikke gøre for, at andre mennesker kigger dig over skulderen, når du logger ind, og hvis dette sker for dig ofte er det værd at overveje hvor du sidder på kontoret. Men folk som læser din kode blive skrevet ind direkte, er langt fra de farligste som kan få fat i den. Alt for ofte hører man historier om, at vi i Danmark alle bruger koder som “123456”, “password” eller “qwerty”, og er du en af dem, vil vi klart anbefale at du får ændret den til noget andet hurtigst muligt, da det er det nemmeste i verden for en seriøs hacker at få adgang til din data og information.

Er der tale om din adgang til sociale medier og lignende logins, som nødvendigvis ikke vil have en stor effekt hvis de blev hacket – foruden det sociale selvfølgelig – er det ikke kritisk at lave verdens sværeste kode. Men taler vi derimod logins til filer som ikke skal deles med andre, lige meget om det er privat eller på arbejdet, så skal der helst være en kode som er stærk. Brug både store og små bogstaver, tal, forskellige tegn, og sørg for at den bliver opdateret løbende, så det aldrig er den samme for længe ad gangen.

Lav en datapolitik

Det femte og sidste råd er at lave en datapolitik, så alle overholder reglerne. På den måde undgår du, at nogen går for langt og fx tager et billede af dokumenter du ikke vil have offentliggjort. Det kan også være, at du har brug for at slette data fra computeren, når en medarbejder slutter i virksomheden, og med en data politik vil der være guidelines for hvordan dette skal gøres korrekt.

Det er vigtigt at tænke på, når man laver en datapolitik til sit firma, at den har til formål både at sikrer virksomhedes data, men også hjælpe medarbejderne til udføre opgaverne korrekt, så der ikke opstår problemer på kontoret, fordi en person er kommet til at slette en fil i jeres dropbox.