Vi lister nogle elinstallationer du selv må lave

Hvis du er usikker på om du selv må lave en elinstallation, så anbefaler vi altid at du spørger en elektriker eller Sikkerhedsstyrelsen om råd, før du prøver dine ”skillz” af som ”hobby elektriker”. At arbejde med el, er farligt og kan i værste tilfælde lede til alvorlige skader eller døden. Der dog et par ting du må lave selv at el-arbejde, her lister vi nogle af dem:

– Udskifte en sikring. Men hvis du udskifter sikringen noget går i stykker – så bør du kontakte en elektriker for yderligere hjælp. Du må aldrig selv reparere noget på eller i din el-tavle.

– Udskift pære. Med nogle forbehold, sørg for at skifte til en pære der ikke har en højere effekt end hvad armaturet kan holde til. Hvis armaturet kan max 40 W – ja, så skal du ikke montere en pære med 60 W.

– Reparation af kabler til apparater. Du kan skære den ødelagte del af et kabel og erstatte den med det samme materiale. Du må ikke reparere en ledning, hvis isoleringen for eksempel er gået af eller løsnet. Du kan også aflevere den ødelagte lampe til f.eks. en specialist indenfor reparation.

– Udskifte faste installerede afbrydere og stikkontakter. Forudsat at disse ikke er over 16 ampere. Forsigtighed gælder også her! Afbryd strømmen ved at tage stikket ud eller endnu bedre; sluk for strømmen via din el-tavle. Først når den er uden spænding, kan du begynde at arbejde.

– Udskiftning af faste lysarmaturer i tørre områder i din bolig. I områder, hvor der ikke er risiko for brand, kan du udskifte et fast tilsluttet lysarmatur. Selvom; du skal have kendskab til det og hvis ikke du ikke har kontakt en elektriker for rådgivning eller til at udføre opgaven.

– Udskifte et gammelt elkomfur til et nyt. Hvis dit nuværende komfur er tilsluttet med en almindelig stikkontakt, så må du selv afmontere det gamle komfur og installere et nyt af lignende model. Samme gælder køle og -fryseskab.

Spørg altid en elektriker hvis du er i tvivl

Hvis du er i tvivl, om du selv må lave en specifik elinstallation, spørg gerne en elektriker, f.eks. Autoriseret Elektriker Tårnby eller nogen som ved noget om lovgivningen, for din og din families sikkerhed skyld.