Sådan får du fældet et træ

Hvis du ikke har erfaring med at fælde træer, kan det sagtens betale sig at gøre sin research forud for arbejdet. Træfældning er en disciplin, som kan klares effektivt, hvis det gøres ordentligt. Samtidig er det en disciplin, hvor du er nødt til at have respekt for din egen (og andres!) sikkerhed.

Her får du tips fra minelifeahcks.dk, som gør din træfældning lettere.

NB! Føler du dig ikke sikker på opgaven, så tøv ikke med at kontakt en professionel inden for træfældning i stedet for at forsøge dig på opgaven selv.

Planlæg

Når du planlægger fældningen, så sørg for at det blandt andet foregår ved at tjekke dit sikkerhedsudstyr og maskineri – blandt andet for at der er benzin nok på til opgaven. Overvej desuden hvordan du skal fjerne det fældede træ for en lettere oprydning.

Find retningen for faldet

Du skal være grundig, når du kontrollerer, hvilken retning træet vil falde i. Tænk engang hvis du fik et stort træ til at vælte ind over dit hus!

Ryd gerne for andre ting i fældningsretningen – og husk det er altid godt at fæstne en snor og få en bekendt til at trække træet i fældningsretningen. Naturligvis velvidende hvor højt træet er og hvor langt det falder, så sikkerhedsafstanden er i orden.

Skær stammen til

Det kan være frygtelig irriterende at skulle arbejde omkring en stamme, hvis der stikker grene ud og generer. Skær derfor stammen til.

Vælg din skæreteknik

Med fri adgang ind til stammen kan du nu komme til at få foretaget det såkaldte indsnit eller fældningshak.

Start med at skære et vertikalt indsnit i den side, træet hælder mest til. Skær nu på siderne af disse, så du kan se, hvor langt der maksimal må skæres ind.

Marker også en bagtå på træet, som er to linjer bagpå med 5 cm. Mellemrum. Sav forsigtigt bagfra – et par cm over bunden på forhugget – og sav ind til omkring siderne. Herfra kan du save i en bue om mod bagtåen, men ikke ind over det 5 cm store mellemrum, så træet stadig holdes af træ mellem forhug og sidemarkeringen samt om til bagtåen. Du har nu en fældekam.

Du kan nu sætte kiler ind (i modsatte side af fældningsretningen) og hamre træet ned ved at banke kilen længere og længere ind. Vælter træet ikke ved brug af en kile, så tag en ekstra i brug.

Ryd op

Efter fældningen kan du nu save træet op i mindre stykker og rydde op. Husk at opbevare det tørt, hvis det skal bruges til brænde.