Bliv klogere på færdselsrelateret førstehjælp

Det er altid en god idé at kunne førstehjælp, både hvis der skulle ske noget med ens nærmeste og hvis man er overværer en ulykke. Det er dog de færreste, der rent faktisk deltager i førstehjælpskursus regelmæssigt for at holde evnen ved lige. Det er nemlig ikke obligatorisk. Det førstehjælpskursus som de fleste danskere dog alligevel har taget, er et kursus i færdselsrelateret førstehjælp – og det er der en god grund til. I denne artikel har vi fokus på færdselsrelateret førstehjælp, hvem der skal gennemføre det, hvad det består af og hvad det resulterer i.

Hvem skal gennemføre et kursus i færdselsrelateret førstehjælp?

Et alment førstehjælpskursus er som nævnt ikke obligatorisk på trods af den værdi, det kan give os som borgere i et velfærdssamfund. Det er dog et lovkrav at gennemføre et kursus i lige netop færdselsrelateret førstehjælp, hvis man gerne vil have et kørekort. Det er dog kun et krav til førstegangserhvervelse af et kørekort, så man behøver ikke at tage kurset, når man går i gang med at generhverve sit kørekort. Nogle personer med et handicap kan også få dispensation fra at deltage i et kursus i færdselsrelateret førstehjælp.

Hvordan foregår et kursus i færdselsrelateret førstehjælp?

Et kursus i færdselsrelateret førstehjælp skal undervises af instruktører, der er godkendt af Dansk Førstehjælpsråd – og undervisningsforløbet skal gennemføres i overensstemmelse med undervisningsplanerne udarbejdet af Dansk Førstehjælpsråd.

Et færdselsrelateret førstehjælpskursus udgør 8 timers undervisning fordelt på to hovedemner, nemlig basal genoplivning (4 timer) og færdselsrelateret førstehjælp (4 timer). I disse otte timer lærer du bl.a. at handle hensigtsmæssigt på et skadested, yde basal genoplivning til en person uden vejrtrækning samt yde førstehjælp til typiske skader i forbindelse med trafikulykker.

Hvad resulterer et kursus i færdselsrelateret førstehjælp i?

Når du har gennemført et færdselsrelateret førstehjælpskursus, får du udstedt et kursusbevis af instruktøren. Det er dette kursusbevis, som du skal vedlægge din ansøgning om kørekort – ellers bliver den afvist med det samme, da det er et lovkrav. Dit kursusbevis må maks. være et år gammelt, når du ansøger om at tage kørekort.